top of page

Her İşte İdeal Çalışan Olma Yolları




Hangi sektörde, nasıl bir işte çalışıyor olursanız olun sizi başarılı yapacak, diğerlerinden birkaç adım önde olmanızı sağlayacak belirli özellikler vardır. Çoğunlukla bunların doğuştan olduğunu düşünürüz ancak bu özelliklerin farkına vardığımızda geliştirmek için harekete geçerek hem özel hayatımızda hem de çalışma hayatında fark yaratmamız kolaylaşır. Bu yazı dizisinde hem kendinizi geliştirmeniz hem de göz önünde ve başarılı çalışan olmanız için tüm unsurlarını inceleyeceğiz. Bu özelikleri kendinizde değerlendirin ve daha iyi hale getirmek için gerekenleri belirleyin.



İletişim


İletişim iş hayatından önce aslında toplumsal yaşamın en önemli unsurudur. Duyguların, fikirlerin ve bilgilerin aktarılması ve paylaşılması temel bir ihtiyaçtır. Ancak tarihin ilk zamanlarından beri farklı şekillerde iletişim kuruyor olmamıza rağmen hala tam olarak uzmanlaşmış değiliz. İlk kuralın daima karşımızdakini en iyi şekilde dinlemek olduğunu kendimize sıkça hatırlatmalıyız. İyi dinlemeli, doğru sorular sormalıyız. Kendimizi ifade ederken ise özellikle iş hayatında açık ve net ifadeler tercih etmeli, nazik ifadeler tercih etmeliyiz. Doğru ses tonu, doğru tonlama ve nazik beden dili de bu ayrıca ifade gücünüzü artıracaktır.


Yazılı iletişimde de ifade gücünüz hakkınızda yaratacak izlenim konusunda sözlü iletişim kadar etkilidir. Elbette dil bilgisi ve yazım konusunda eksiklerimiz olabilir ancak bu eksiklikleri tamamlamak ya da en azından yazdığımız ifadeleri göndermeden kontrol ederek daha doğru bir iletişim başlatabiliriz.



Takım Çalışması


İster saha çalışanı ister masa başı çalışanı olalım hepimizin iş hayatında bir şekilde takım çalışması söz konusu. Takım çalışmasında bizi ön plana çıkaracak olan şey tavırlarımız ve yaklaşımlarımızdır. Örneğin; bir problemle karşılaştığınız anda ne yapıyorsunuz? Başkalarını suçlayan, çözüm üretmek yerine problemi irdelemeye devam eden insanlardan olmayın. Suçlu aramak yerine çözüm için harekete geçin.


İletişiminiz konusunda özenli olun. Üstler ile iletişimde gösterilen özenin aynısı takım arkadaşları için de gösterilmelidir. Böylece süreç kolaylaşır ve keyifli hale gelir.


İşbirliği yaratmaktan kaçınmayın. Tüm sorumlulukların tek bir kişide yığılması işin o kişide stres yaratmakla kalmaz, işin kalitesini de olumsuz etkiler. Sorumlulukları eşit dağıtın, ekip arkadaşlarınızı destekleyin.


20 views0 comments
bottom of page