top of page

İş hayatına yeni atılacaklara tavsiyeler



Ben 24 Saatte İş ekibinden Süda. Yeni mezun veya iş hayatına yeni atılacak olan arkadaşların bu süreçte hangi adımları izlemeleri gerektiğiyle ilgili düşünce ve deneyimlerimi anlatacağım.😊


Büyük heyecan ve mutlulukla başınızdaki kepi atıp, töreninin olduğu salondan bir mezun olarak çıktınız ya da mezun olalı bir süre geçmiş fakat iş hayatına atılmaya yeni karar verdiniz. Peki ya şimdi ne yapmalısınız? Öncelikle eğer endişeli ve tereddütlüyseniz sakin olmalısınız. Aradığınız işi kesinlikle bulacaksınız merak etmeyin.


Mezun olduktan sonra iş arayışının zorluğu atacağınız ilk adımda öncelikle kendinizi ne kadar iyi tanıyorsunuz? “Ne yapmaktan hoşlanırsınız? İlgi alanlarınız neler? Hangi şirket, sektör ve pozisyonlarda çalışabilirsiniz?” Bu sorularınızı cevaplayıp buna göre kendinize bir rota oluşturmalısınız. Bu süreçteki en önemli nokta sizsiniz unutmayın! Mutlu olmadığınız bir işte çalışmanın size katabileceği pek bir şey olmayacaktır.


Kendinizi geliştirmeye açık olmalısınız. Gelişim aşamasında bu konuyla ilgili kişisel gelişim kitapları okumak, internet araştırmaları yapmak, hatta sürekli elimizin altında olan online müzik platformlarında bulunan Podcast’leri dinlemek size yardımcı olacaktır. İlgi alanınız veya öğrenmek istediğiniz konularla ilgili eğitim ve seminerlere katılıp sertifika almanızın size faydası oldukça yüksektir. Ayrıca CV’nize almış olduğunuz sertifikaları, gördüğünüz seminer ve eğitimleri de ekleyebilirsiniz. İş görüşmesi sırasında bu belgeler ve eğitimleriniz de göz önünde bulundurulacaktır.


Bu süreçte kendinize bazı sorular sorup gelişiminiz için her birini cevaplamanız gerekebilir. Bence bu sorulardan en önemlisi; “İletişimim kuvvetli mi?” Sıradaki adımınız iş görüşmeleri ve yeni insanlar tanımak olacak. Tanışacağınız insanlarda bırakacağınız ilk izlenimde iletişimin önemi oldukça büyüktür. İletişiminiz yeterince kuvvetli ise karşınızdakilere kendinizi en iyi şekilde ifade edebilirsiniz. Sadece iş görüşmeleri değil, toplum hayatındaki en önemli etkenin doğru diyalog kurabilmekten geçtiğini düşünüyorum. İletişim için iyi bir dinleyici olup, empati kurabilmeli, ses tonu ve beden dilini iyi kullanabilmek gereklidir.


Her şey tamamsa artık CVnizi eksiksiz bir şekilde hazırlayıp iş arama sürecine geçiş yapabilirsiniz. Daha önceki yıllarda yazmış olduğumuz “İş Ararken Dikkat Edilecek 8 Altın Kural” ve “Mülakatta Yapılmaması Gerekenler” blog yazılarımızı da okuyarak fikir edinebilirsiniz.


Ve lütfen unutmayın. İş arama sürecinizde her zaman yanınızdayız. 24 Saatte İş uygulamasını indirerek size en uygun, seçtiğiniz kriterlerdeki ve lokasyonunuza en yakın iş ilanlarına ulaşabilirsiniz.


Sonuç olarak yukarıda anlattığım her süreçten geçip “Acaba iş bulabilecek miyim? Ya işsiz kalırsam? Ben şimdi ne yapacağım?” gibi sorularla kendimi yedim bitirdim. Sonra hiç beklemediğim anda bu güzel ekibin içinde buldum kendimi. 24 Saatte İş ekibine katıldıktan sonra anladım ki severek yaptığınız her iş sizin için en iyi iştir. En kısa sürede aradığınız işi bulabilmenizi dilerim.😊


Sevgiler, Süda

58 views0 comments
bottom of page