top of page

İşe alım sürecindeki en kritik nokta: yaklaşım

Sizce işe alım sürecinde en büyük rol kimin?

Gelin beraber bakalım.


Uygulamamızdaki adaylarla ve işverenlerle sık sık iletişime geçiyoruz. Şirketlerin neden eleman bulmakta zorlandıklarını ya da adayların neden iş başvurularına olumlu geri dönüş alamadıkları hakkında bir araştırma yaptık. Buradaki makro sebepleri bir kenara bırakırsak en önemli şeyin kişilerin birbirleri ile kurdukları iletişim olduğunu gördük. Yani birbirlerine olan yaklaşımları. İş verenlerin adaylara olan yaklaşımı işe alım sürecini çok etkiliyor.



Şöyle örnek verelim.


İş veren olarak bir ilan açtınız ve başvurular geliyor. Adayların eşleşme skorları da oldukça yüksek. Yazıyorsunuz, arıyorsunuz ama kimse görüşmeye gelmiyor. Bu noktada hemen sorunu bir başkasında aramaya başlıyoruz. İşte tam burada iş verenin kendisine sormasını istediğimiz birkaç soru var;

  • Adayla nasıl iletişim kurdum?

  • Üslubum nasıldı?

  • Hiç konuşmadan görüşmeye mi çağırdım?

  • Ya da adayın sorularına cevap verebildim mi?

Bu soruları mutlaka soralım. Eğer bu sorulara cevaplarımız olumluysa o zaman sorunu bir başkasında arayabiliriz.


İyi iletişim kurmak eleman ve iş bulmanızı kolaylaştırıyor.


Bunu neden söylüyoruz?


Adaylarla konuşmalarımız ve yaptığımız anket sonuçlarında iş veren yaklaşımının çok önemli olduğunu hatta en önemli şeylerden biri olduğunu gördük. Hafta sonu yaptığımız anket sonucunda adayların %91’i iş verenlerin onlara olan yaklaşımının iş seçiminde çok kritik bir rol oynadığını söyledi.

Hiç iletişime geçmeden verilen iş görüşmesi davetlerinde de görüşmeye gelme oranlarının çok düştüğünü gördük. O yüzden ‘güler yüzlü bir merhaba’ demenin önemi büyük.


Aday tarafına geçersek orada da durum farklı değil.

  • İş verenlere geç dönüş yapar

  • Onların sorularına net cevaplar vermez

  • Üslubunuza dikkat etmezseniz şirket tarafından işe kabul edilme olasılığınız çok düşük.

Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda insanlarla olan iletişimimizin, insanlara olan yaklaşımımızın hayatımızın her noktasında ne kadar önemli olduğunu görüyoruz.

Hayattaki en değerli ve bizi hep ileriye taşıyacak şeyin insanlarla olan güzel iletişimimiz olduğunu unutmamız lazım.

6 views0 comments
bottom of page