Tebrikler iş görüşmesine davet edildin! Sırada bu görüşmeyi başarılı bir şekilde atlatmak var.
Mülakat sırasında yapılması gerekenleri bloğumuzda bulabilirsin. Peki mülakat sırasında yapılmaması gerekenler nedir? Bu sorunun cevaplarına geçmeden önce çok önemli önerimiz var! Mülakata geç kalma, kalma ihtimalin varsa mutlaka görüşme yapacağın kişiye haber ver!
Peki mülakat sırasında neleri yapmamalısın?
Eksik/Yanlış Bilgi:
Görüşmeye gideceğin iş yeri hakkında bilgi edinmeden mülakata gitme. Bilgiyi de doğru kaynaklardan bulmalısın. Eksik ya da yanlış bilgiye sahip olman görüşmeni kötü etkiler.
Güvensiz El Sıkışması:
Görüşme yapacağın kişiyle ilk karşılaşma anında onu etkilemen çok önemli. Karşındaki kişinin elini özgüvensiz sıkma. Kendine güvenen bir tavırla elini sıkmalı ve gözlerinin içine bakmalısın.
Eski İşini Kötüleme:
“Önceki işinden neden ayrıldın?” sorusu mülakatlarda çok kritik bir sorudur. Yapmaman gereken en önemli şeylerden biri eski iş yerini ve eski iş verenini kötülemek. Eğer problemli ayrıldıysan bile üstü kapalı bir şekilde bundan kısaca bahsedebilirsin. Unutma, eski iş verenini kötülemen yeni potansiyel iş verenini de başkasına kötüleyebileceğin anlamına gelir.
Özel Hayatını Mülakata Dahil Etme:
Yapılan en büyük hatalardan biri mülakatı kişileştirmek. Unutma, senin eşin, kız/erkek arkadaşın/ailen/arkadaşların karşındaki kişi için önemli değil. Onlardan bahsetmek senin tablona eksi puan yazacaktır.
“Biliyorsunuzdur zaten” Deme:
Bir konudan bahsedeceksen karşınızdaki insanın o konu hakkında bilgisi olmadığını farz et, “biliyorsunuzdur” gibi şeyler deme.
Düşünmeden Cevap Verme:
Mülakat sırasında sana sorulan sorulara düşünmeden cevap verme. Hızlı bir cevap hazır cevap olabilir ve bu karşındakini etkilemez. Bazen “bilmiyorum” cevabı hazır bir cevaptan daha iyidir.
“Bana bir şeyler katacak bir iş istiyorum” Deme :
Bu dönemde belirli yaş aralıklarında herkes bu cümleyi kuruyor. Ama önemli olan, bu işin sana ne katmasını istiyorsun. Zaten girdiğin her iş sana mutlaka bir şeyler katacak. Dolayısıyla bu soruya doğru cevap verebilmen için öncelikli olarak iyi ve eksik olduğun taraflarını bilmelisin.
Asla Negatif Cümleler ile Başlama:
Biraz kendinden bahseder misin sorusuna, asla negatif taraftan başlama. Makine gibi ezberlediğin bir cevabı olmalı. Hazırlanmış gelmiş izlenimi verir.
Büyük Cümleler Kurma:
Büyük cümleler kurmak seni her zaman doğru noktaya götürmeyebilir. Cümlelerini abartmadan da karşındakini etkileyebilirsin.
Maaş Beklentini Söylemekten Çekinme:
Para konuşmaktan korkan bir toplumuz. “Maaş beklentin nedir?” sorusu sorulduğunda sakın söylemekten çekinme. Tabi abartılı cevaplar seni beklentisi yüksek bir insan yapabilir. Bu soruya cevap verirken ki üslubunun önemli olduğunu unutma.
İş görüşmesinde karşındaki insanı etkileyebilecek birkaç küçük püf noktası:
CV’nin çıktısını iş görüşmesine giderken yanında götür. Bu hareket seni diğer adaylardan ayıracak ince bir nokta olacaktır.
Ve unutmayın iş işte bulunur. İş bulmadan işten ayrılmayın!
コメント