top of page

Sherpa Gelişim Merkezi kurucu ortaklarından Simge Tülü; Ne İş Olsa Yapar Mısın?

Merhabalar,

Ben Simge Tülü. Sherpa Gelişim Merkezi kurucu ortaklarındanım. 10 yılı aşkın süredir kurumsal firmaların İnsan Kaynakları süreçlerini yönettim. Bundan sonraki süreçte 24 Saatte İş ailesinin blogunda okuyucular ile buluşup, tecrübelerimi paylaşacağım. Bugünkü yazım biraz daha yeni mezun iş arayanlara yönelik.

Keyifli okumalar…













Tebrikler! Eğitim hayatını tamamladın, artık hayalindeki işe sahip olmak için yola çıkabilirsin. Ne kadar da çok seçenek var değil mi, karar vermek sandığın kadar kolay gözükmüyor. Hedeflediğin kariyer için adım atmadan önce göz önüne alman gereken birçok faktör var.

Yaşadığın ülkenin sosyo-ekonomik refahına bağlı olarak istihdam fırsatları da şekillenmekte; bu demek oluyor ki işin kaynağı “sen” olsan da senin kontrolün dışında işleyen bir sistem var, bu sistem işverenin işe alım başta olmak üzere birçok stratejisini şekillendiren ana faktör. Çalışan maliyeti, bir şirketin en büyük gider kalemlerinden biri. Bu sebeple günümüzde firmalar doğru işe doğru kişiyi istihdam etmek amacıyla maksimum işgücü verimini hedefliyor. Bu demek oluyor ki insan kaynakları profesyonelleri artık çok daha seçici, hassas ve ölçülebilir bir alım süreci yönetiyor. Fark yaratmak ve bir adım öne çıkmak için bir şeyler yapmak gerek. Özdeğenlendirmeni kendin yapabilir veya profesyonel destek alabilirsin böylelikle güçlü ve gelişime açık yönlerini öğrenip kendine bir yetkinlik haritası oluşturabilirsin. Bu, potansiyel performansını gerçekleştirebilmen için muazzam bir gelişim planı olup kesinlikle fark yaratmanı sağlayacaktır.











İş tecrübesi olan kişiler mesleki birikimlerine göre seçici olurken yeni mezunlar çoğu zaman sudan çıkmış balık gibi oluyor; gerek iş hayatına atılacak olmanın heyecanı gerek maddi kaygılar sebebiyle “ne iş olsa yaparım” diyebiliyorlar. Eğer hiç iş tecrüben yoksa ısrarla seçici olmak sana zaman kaybettirebilir, tabi ki bu ilk aldığın iş teklifini kabul etmelisin demek değil bununla birlikte bir yerden başlaman gerektiğini unutma.

Yeni mezun bir iş arayansan aşağıdaki maddelere dikkat ederek mülakat sürecinizin olumlu ilerleme ihtimalini arttırabilirsin: 1)Kişisel portfolyonu hazırlayıp, görüşmeye giderken yanına almalısın 2)Davet edildiğin kurumu, kültürünü ve yapısını araştırmalısın 3)Sektör hakkında güncel bilgi edinmelisin 4)İşe olan ilgi ve isteğini belli etmelisin 5)Dış görüntüne özen göstermelisin 6)Görüşmeye zamanında katılmaya dikkat etmelisin 7)Davet edildiğin pozisyona ait ilanı detaylı bir şekilde (yetkinlik bazlı) incelemelisin. Kendi yetkinlik haritan ile uyumunu çalışmayı da unutmamalısın. 8)Doğal, samimi ve pozitif olmalı ancak profesyonel dilden uzaklaşmamalısın. 9)Bu işi neden istediğin ile ilgili tatminkar açıklamalar yapmalısın 10)Sorulara cevap verirken örneklerle desteklemelisin.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere, simge@sherpagelisim.com’dan dilediğin zaman bana yazabilirsin. Sağlık ve sevgiyle, Simge Tülü

25 views0 comments
bottom of page