top of page

Hayatımızın en önemli kararı (mı?)



Şu ana kadarki hayatımızın belki de en zor dönemi. Çok uzun zamandır bugün için çalışıyoruz.


Sınav sonuçlarını ellerimiz terleyerek bekledik. Ve karşımıza bizim geleceğimizi belirleyeceğini zannettiğimiz birkaç sayı çıktı. Puanlar, sıralamalar, doğrular, yanlışlar...


Peki şimdi ne yapacağız?


Hayalini kurduğumuz bölüm ve üniversiteyi kazanabilecek miyiz?


Ya da hayalini kurduğumuz bir bölüm ve üniversite var mı?


Bu yaşta durum gerçekten çok zor. Geleceğimize karar vermek zorundayız! Ama nasıl yapacağız?


Hangisi doğru, hangisi yanlış?
















Öncelikle sakin kalalım


Uzun zamandır bununla yatıp bununla kalkıyoruz. Belki bazı geceler uykusuz kaldık, belki nefesimiz daraldı, ellerimiz titredi. Ama sonunda bitti. Önce bunu kabul etmeli ve rahatlamalıyız ki sakin kafayla doğru kararlar verebilelim.

















Ne istediğimize karar verelim


Tercihlerimizi öylesine yapmak belki ileride pişman olmamıza sebep olabilir. Ki çoğu üniversite öğrencisine sorsak bu cevabı alırız. “Keşke başka bir bölüm okusaydım. Keşke başka bir okula gitseydim”. Bunları söylememek için elimizde neler var onlara bakalım. Hangi alanlarda iyi olduğumuzu sorabiliriz mesela kendimize. Matematik seviyor muyum, coğrafyam mı daha iyi yoksa dile mi ağırlık vermek istiyorum. Bunların bir listesin tutalım.


Sonra da ne istemediğimize bakalım

Peki, nelerden nefret ediyorum ama yapamayacağıma neredeyse eminim? Bununla vakit kaybetmektense hangi alanlarda daha iyi olabilirim? Beni rakamlar mı yorar yoksa tarih kitapları mı?

















Kendimi üniversitenin sonunda nerede görüyorum?


Görüyor muyum? Bir hayalim var mı? Yoksa yolda mı şekilleneceğine inanıyorum. Finansta mı görüyorum yoksa satışta mı ya da mühendis mi olmak istiyorum? Ben hayatımın geri kalanında eğer aynı mesleği yapacaksam ne yapmak istiyorum? Bunu bilebilirsek tabi 🙂

















Güvenilir kişilerden destek alalım


Bu işin ehli olan kişileri araştırmalı ve onların tercih zamanları için yazdıkları önerileri dört gözle okumalı, dinlemeliyiz. Bize verecekleri tavsiyeler belki de hayatımızda büyük bir etkiye sahip olacak.

















Üniversiteleri araştıralım


Hangi üniversitenin konumu kolay, hangisinin bahçesi var? Bunlar çok cezbedici bence de:) Ama bunları ikinci plana atıp hangi okulun yabancı dil eğitimi daha iyi, hangi okul bana iyi bağlantılar kazandırır, hangi okul benim gelişimim için bana yardımcı olur? Önce bunları inceleyelim. Sonra da okulları gezelim. Oryantasyonlara, tanıtım günlerine katılalım ve aklımızdaki her şeyi çekinmeden soralım! İçimize sinen bir yerler mutlaka olacaktır 🙂

















Eşleştirme yapalım


İstediğim bölüm ve beğendiğim okul bu konuda birbirleriyle uyumlu mu? Kocaman kampüsü var ama medya alanında çok da başarılı değil diyor muyuz mesela?

















Ne istediğimizi asla bilmiyor olabiliriz!


Bu o kadar normal ki! Önce bunu kabul edelim. O kadar fazla öğrenci tercih yaparken ne istediğini bilmiyor ki.. Bu noktada bölümleri araştıralım. Hangi bölümü okursam daha kapsamlı bir eğitim alabilirim? Bu soruları soralım. İşletme okursam satışçı da olabilirim, pazarlama alanına da yönelebilirim.


Okuyacağınız bölüm, okurken alacağınız farklı alanlardaki dersler çok önemli olacak. İstemediğimiz bir bölümü okursak bile hoşumuza giden farklı dallardaki dersleri alıp o alanlarda bilgi sahibi olabiliriz. Belki de ne istediğimizi yolda öğreniriz, belli mi olur!


Pes etmeden, sakince, sabırla araştıralım. En doğrusunu bulmaya çalışmak birkaç haftada gerçekten çok zor. Hayatımızın sonu değil. Hayatımızın başlangıcı da değil. Üniversite, hayatımızın yeni bir dönemi sadece. Ve bunu istediğimiz şekilde yönetebiliriz. Ders dışı etkinliklere katılmanız gerektiğini zaten çok sık duyacaksınız. Artık üniversite başlı başına yetmiyor. Böyle farklı alanlara yönelerekte üniversite hayatımızı güzelleştirebilir, kendimizi geliştirebiliriz.


Yeter ki isteyelim. Hiç sevmediğin okulda, sevmediğin bir bölümü okurken tanıştığın bir öğretmenin, bir arkadaşın senin hayatını değiştirebilir.


Üniversite tercihi sandığımız kadar önemli değil. Her şey gerçekten bizim ile alakalı. Bunu da başlayınca göreceksiniz.


Yolunuz açık olsun!


Bu aşamadan sonra iş hayatının sıkıntıları başlayacak ama merak etmeyin o zaman da biz yanınızda olacağız 🙂

2 views0 comments
bottom of page