top of page

YERLİ YATIRIMCI İÇİN START UP’LAR ALTERNATİF AMA SONU YAKLAŞIYOR



Ekonomist ve girişim yatırımcısı Mert Yıldız, Türkiye’nin start up yatırımları açısından iyi bir dönemde olduğunu ancak bu sürecin de sonunun yaklaştığını söyledi.


Geçmişte, dünyanın önde gelen bankaları ve ünlü ekonomist Nouriel Roubini’nin danışmanlık şirketinin baş ekonomisttik görevlerinde bulunan, Türkiye’de de start up ve erken aşama teknoloji şirketlerine girişim yatırımcılığı yapan Mert Yıldız, Türkiye start up ekonomi iklimine yönelik DÜNYA’ya değerlendirmelerde bulundu. Geçmişte yatırımcı eksikliği çekilmesine karşılık, Türkiye’de start up ve daha üst seviyelere gelmiş şirketlere yatırımın ve yatırımcının arttığını belirten Mert Yıldız, finansal yatırımcılar açısından, borsa, döviz, faiz gibi dar bir alana sıkışmış yapının dışında geniş bir alan bulunduğunu, start up’ların yatırımcılar için alternatif bir alan olma özelliğini koruduğunu belirtti. Düşük faiz ortamı destekledi, Bütün dünyada düşük faizlerin hakim olduğu, yatırım imkanlarının sınırlı olduğu bir dönem yaşandığını, bu dönemde büyük fonların start up’lara ilgi duyduğunu ancak bu dönemin sonuna yaklaşıldığını vurgulayan Yıldız, “Türkiye’ye bakıldığında aslında sart-up’lara yatırımın arttığını görüyoruz.


Yerli-yabancı gibi bir ayrım yapamam ama günün sonunda bir ilgi olduğunu, para geldiğini görüyoruz. Türk yatırımcılar da belirli bir oranda bu alanın farkına vardılar” dedi. Yakın zamanda ikincil fon arayışına çıkan teknoloji şirketine yapılan yatırımların büyük kısmının Türklerden geldiğini belirten Mert Yıldız, özellikle orta seviyeye gelmiş şirketlerin ilgi gördüğünü anlattı.


Yıldız, bono piyasası ve faizdeki getirilerin sınırlı kaldığını, alternatif olarak gayrimenkul, kripto varlıklar ve start up şirketleri kaldığını; kripto varlıkların dalgalanma ve uzun vadede yönünün belli olmadığını, gayrimenkulun de alternatif özelliği olarak görülmediğini, bu ortamda yatırımcı için start up’ların iyi bir alternatif olarak gözlendiğini belirtti.


Binecek son vagonlar geliyor Mert Yıldız, küresel olarak geçen dönemin adeta furya gibi teknoloji şirketlerine, start up’lara yatırım yapılan bir dönem olduğunu ancak kendisinin bu eğilimin sona yaklaştığı görüşünde olduğunu belirterek, “Teknoloji şirketleri, start up’lar açısından değer yaratan “Türkiye’de yeterince cesaretli davranılmıyor” Türkiye’de ilgi ve sayı artsa da yatırımcılar açısından “emekleme dönemi” denilebilecek bir aşamada olunduğunu söyleyen Mert Yıldız, “Türk yatırımcılar genellikle ürkek davrandı. Ayrıca, start up şirketlerin sayısında da gelişmiş ülkelere kıyasla oldukça gerideyiz.


Coğrafyamız Avrupa ile entegre ancak start up’lara akan çok fazla sermaye olmadı, daha üst şirketlere bakıldı. Birde ‘sözde fonlar’ kuruluyor. Bu fonlarda ya para yok varsa da yatırım yapmıyor, eli gitmiyor” dedi. Mert Yıldız, sadece yatırımcılar açısından bakıldığında, yatırımcıları daha fazla özendirmek için vergi avantajlarının güçlendirilmesi gelir vergisi muafiyeti gibi uygulamaların hayata geçirilebileceğini vurguladı. Bunun dışında halka arzların girişimciler açısından cazip hale getirilmesi, yatırımcılara kolaylık olması için de hisse senedine dönüşebilir borç araçlarının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. firmalara geçen dönemde çok yoğun yatırımlar yapıldı ve bu tür şirketlerin sayısı azaldı.


Değer yaratma potansiyeli olan şirketlere bir yatırım furyası var ancak sona yaklaşıldığını da gözlüyoruz, artık sona yaklaşıyor. Binecek son vagonlar geliyor. Bence birkaç yıl daha sürer” diye konuştu.


Mert Yıldız, mevcut ortamın teknoloji şirketleri açısından bir balon oluşturup oluşturmadığı ve geçmişteki “dot.com” krizine benzer bir sonuç olup olmayacağına ilişkin soruya ise “Bu dönemdeki yatırımlar bilinçli ve sonuçları hesaplanan yatırımlardı, dot. com dönemindeki yatırımlar ise adeta şuursuzca yapılan bir girişimdi” dedi.


DÜNYA ULUSAL HAFTADA 6 GÜN GAZETE İSTANBUL



3 views0 comments
bottom of page