top of page

Zihnini Değiştirmenin ve İş Stresini Azaltmanın 3 Kolay Yolu

Updated: Mar 21, 2023




Sonsuz mailler, ulaşılamamış terfiler ve kabarık bir yapılacaklar listelesi arasında sıkışıp kaldın mı? Stresi iş yerinde bırakamıyor ve iş yerinden çıktığında bile seni eve kadar takip mi ediyor?


İş stresini yaşamından tamamen kaldırmak mümkün değil ancak bunu yönetmeyi öğrenebilirsin. Egzersiz, meditasyon ve iyi bir beslenme planı, uzun vadeli yönetim için anahtar şüphesiz, ancak gün içinde stresi azaltmak için ve hemen bir rahatlamaya ihtiyaç duyduğunda neler yapabilirsin Biraz bu konuya bakmaya ne dersin?


Bazı insanlar zor durumları diğerlerinden daha iyi yönetebiliyor. Stres, bazılarımızın modunu darmadağın ederken bazılarımız için ise engeller ne olursa olsun onları aşmak için motivasyon olabiliyor.


Bu iki yaklaşım arasındaki fark nedir peki? Bakış açısı.


1. Çözüme odaklan.


Sorunun kendisine odaklanmak, stres seviyesinin yükselmesine neden olabilir. Ayrıntılara takılmak ve sonrasında olabilecek bütün olumsuz sonuçlara odaklanmak seni sıkışmış hissettirebilir.


Odağını problemden çözüme kaydırmak, stresini azaltmanın ilk adımı. Buradaki anahtar kelime “odak”. Stresli olduğunda, zihnin olumsuz senaryolar ardı ardına sıralıyor. Yavaşladığında ve gerçekten tek bir şeye odaklandığında zihninin kontrolden çıkması daha az olası.

Bir daha ki sefere bir şeylere streslendiğinde, derin bir nefes alıp bir adım geriye çekil ve içeride debelenmek yerine dışarıdan duruma bakmayı dene. Durumun çok daha yönetilebilir olduğunu ve konuya dışarıdan bakmanın seni çözüme yaklaştıracağını göreceksin.


2. Kendini suçlamayı bırak.

Stresli olduğunda, doğal iç güdün stresin sebebini arar. Çoğu zaman, suçu içe doğru işaret ederiz.


Bir daha ki sefere kendini bir problemle karşı karşıya bulduğunda, bir adım geri at. Başka bir bakış açısı ile yeni bir perspektiften konuyu değerlendirmeyi dene. Kendini suçlamanın durum hakkında daha da kötü hissetmen ve sorunun derinleşmesi dışında pek bir faydası olmayacak.


3. Kendine güven.


İş stresi de kendinden duyduğun şüphe yüzünden de oluşabilir. Örneğin, büyük bir projenin sorumluluğunun sende olması ve nereden başlayacağını bilememek, işini yapabilme yeteneğinden şüphe etmeye başlamana neden olabilir. Bu da strese dönüşebilir.


Bir probleme bütün olarak bakmak, bu zihinsel karmaşanın başlamasına neden olur. Bunun yerine, yüzleştiğin durumları daha küçük parçalara ayırıp sindirilebilir hale getir. Bir problem korkutucu olduğunda , bileşenlerini anlamaya çalışarak çözmeye başla. Kendi başına halledebileceğin ve hangi konularda yardıma ihtiyaç duyabileceğini not et. Bu sayede, kendine daha fazla inancın olur, ayrıca başarıya ulaşabileceğin açık bir yol haritan da olur.

21 views0 comments
bottom of page