top of page
Writer's picture24 Saatte İş

Yeni Başlayanlar için İş Hayatında İnisiyatif Almanın Zorlukları


İş hayatına yeni başlayanlar için zaman zaman karşılaştığımız bazı zorluklar var. Biz bugün burada inisiyatif alma konusunu konuşacağız.




Sizce iş hayatında inisiyatif almak düşünüldüğü kadar zor mu?


Önce birlikte inisiyatif kelimesinin tanımına bir bakalım. Hemen hemen hepimizin çok sık kullandığı bu kelime halk arasında sorumluluk olarak dile gelse de kelimenin tam tanımı aslında bu değil, bir konuyu bağımsız olarak değerlendirip harekete geçirme olarak tanımlayabiliriz.


Öncelikle inisiyatif almak sadece büyük ve cesur kararlar almak olarak algılanmamalı. Eğer iş hayatında yeniyseniz inisiyatif almakta zorlanabilirsiniz. Bir konuda inisiyatif alırken hızlı karar vermekten kaçınabiliriz. Örneğin; çalıştığınız şirketin kültürünü, politikalarını bilmeden inisiyatif almak her zaman doğru olmayabilir. Ama işin işleyiş sürecini kavradıktan sonra doğru ve sağlam adımlarla inisiyatif almanızı öneririz.


Çünkü inisiyatif almak, iş hayatında büyük rol oynuyor. Bir çalışan olarak bu kararlığı gösterdiğinizde aslında sorumluluk aldığınızı da göstermiş olursunuz. Ayrıca inisiyatif almayı özgüvenini arttıran bir şey olarak da görebilirsiniz.

karar vermek, inisiyatif almak iş hayatında büyük rol oynar.


Gelin biraz bu işin zorluklarına bakalım;


Bir konuda inisiyatif almayı düşünüp harekete geçeceğiniz sırada iş arkadaşlarınız size ya da fikrinize katılmayabilir. Kararınızın sonunda oluşabilecek herhangi bir başarısızlık ya da risk ihtimalini kabul etmeyebilirler.

Bu durum, sizi inisiyatif alma isteğinizden vazgeçirebilir, kararsız ve yalnız kalmış hissedebilirsiniz. Fakat şunu bilmelisiniz ki inisiyatif alarak, oluşabilecek olumsuzlukları göz önünde bulundurmalı, motivasyon ve özgüveninizi yüksek tutulmalısınız. Yapılması gerekenleri tüm detaylarıyla düşünüp, araştırırsanız bu konuda zorlanmadan ilerleyebilirsiniz.

Özellikle uzmanlık alanınıza giren konularda inisiyatif alırsanız, günün sonunda sizin daha hızlı başarıya ulaşmanızı sağlayacaktır.


Eğer süreciniz olumlu devam ederse sizin kendi başarınıza olan güveninizi tazeleyecek ve motivasyonunuzu arttıracaktır. Bu davranış ile iş arkadaşlarınızın da inisiyatif kullanmaları için yol göstermiş olursunuz.



Risk alabiliyor olmak sizce ne kadar önemli?


Bir diğer zorluğu da iş verenlerin size karşı bakış açısı olabilir. Az önce verdiğimiz örnekteki gibi iş verenler de işin sonucunda başarısızlık olabilme ihtimalini düşünür. Fakat sizin inisiyatif aldığınızı/alabildiğinizi gördükleri noktada “Risk alabiliyor, demek ki çözüme ulaşabileceğine inanıyor!” diyebilirler. Sonuç başarısız olsa da iş hayatında aldığınız özgüven ve risk iş verenlerinizi olumlu yönde etkileyecektir.


Bol şans!🚀

90 views0 comments

Comments


bottom of page