top of page
Writer's picture24 Saatte İş

Yeni asgari ücret açıklaması sonrası şirketlerde maaş belirsizliği


Yeni asgari ücretin açıklanması ile uzun süren bir bekleyiş son buldu. Özellikle son dönemde asgari ücrete bağlı belirsizlik işe alımlara olumsuz bir şekilde etki etmiş durumdaydı ve işe alım süreçlerinde gözle görünür bir yavaşlık vardı.


Asgari ücret 8.500 TL olarak açıklandıktan sonra işe alım süreçlerindeki hareketliliğin hızlı bir şekilde artması bekleniyordu fakat asgari ücretin geç açıklanması ve açıklanan rakamın şirketlerin bütçelerini zorlayan bir rakam olması istihdam piyasasında belirsizliğe yol açtı. Buna ek olarak enflasyonun getirdiği belirsizlikle beraber şirketler yeni yılda ücretleri belirlemekte zorlanıyor.


Maaşlarla beklentiler arasında fark var

Asgari ücretin açıklandığı 22 Aralık 2022 tarihinden sonra 24 Saatte İş’e kayıt olan 35 bin adayın yeni yılda ortalama maaş beklentisi 9900TL. Buna karşılık aynı dönemde 24 Saatte İş sisteminde açılan 3510 iş ilanını incelediğimizde ortalama ücretin 8940 TL olduğunu görüyoruz. Diğer bir deyişle şirketlerin teklifleri ve adayların beklentisi arasındaki %10.7’lik bir fark olduğunu söyleyebiliriz. Bu rakamı geçmiş yıllarla karşılaştırdığımızda 2022 Ocak ayında bu fark %0.1 iken Temmuz ayında gelen ikinci zam ile bu oran %3.8’e yükselmişti.


24 Saatte İş üzerinden birkaç örnek göstermek gerekirse;

  • Garson pozisyonunda ilan açan şirketlerin maaş ortalaması 8850 TL iken adayların bu pozisyondaki maaş beklentileri 9.500 – 10.200 TL arası,

  • Kurye pozisyonunda ilan açan şirketlerin maaş ortalaması 8900 TL iken adayların bu pozisyondaki maaş beklentileri 9.700 – 13.500 TL arası,

  • Satış danışmanı pozisyonunda ilan açan şirketlerin maaş ortalaması 8500 TL iken adayların bu pozisyondaki maaş beklentileri 9.200 – 10.300 TL arası.

Adayların beklentisi ve iş verenlerin verdikleri maaşların 24 Saatte İş uygulamasındaki verisi

Hem sayılar hem de konuşulanlar gösteriyor ki önümüzdeki dönem özellikle iş veren tarafı için zorlayıcı olacak. Maaşlar ile beklentiler arasındaki açılan makasın ilerleyen dönemde bir dengeye oturacağını ön görüyoruz. Fakat bu belirsiz süreçte hem piyasa dinamiklerinin daha hızlı bir şekilde dengeye oturması hem de şirketlere destek vermek için 24 Saatte İş olarak uygulamamızdaki şirketlere ücretsiz danışmanlık hizmeti de vermeye başladık.

28 views0 comments

Comments


bottom of page